Suomen ja Australian eroja part II

Täällä elellessä on tullut huomattua enemmänkin eroja Suomen ja Australian välillä, joten ajattelin kirjoitella jatkoa tälle postaukselle :)

Lainsäädäntö
Ainakin Queenslandissa täysin laitonta on siis jättää alle 12-vuotias lapsi yksin kotiin, tai edes autoon siksi aikaa kun käyt pankkiautomaatilla tms. Näin ollen kaikki tämän ikäiset lapset täytyy hakea koulusta joko kävellen tai autolla. Lapset eivät näin ollen myöskään saa kävellä tai pyöräillä pimpottamaan kaverin ovikelloa kysyäkseen "voiksä olla?". Jos haluaa leikkikaverin koulun jälkeen, pitää siitä sopia etukäteen playdates:ien muodossa. Täytyy sanoa että tässä suhteessa en lainkaan kadehdi aussilapsosia!

Laitonta on myös roskaaminen, josta napsahtaa tuntuviakin sakkoja! Australia kuuluu niiden maiden joukkoon, jossa ylinopeussakon saaminen on kaikkein helpointa. Täällä poliisi nimittäin sakottaa jo 1km/h ylinopeudesta! :D Mun saksalainen kaveri sai alle 10km/h ylinopeudesta kevyen $200 sakon, eli summat on myöskin aika paljon isompia kuin Suomessa ottaen huomioon, että au paireille ei ole mitään verotettavia tuloja (ja näin ollen päiväsakostakaan ei pitäisi tulla kauhean suurta jättipottia...?)

Myös ilotulitukset ovat täällä täysin lainvastaisia. Tai siis omien rakettien ampuminen on. Sen vuoksi kaikki suurimmat ja pienemmätkin kaupungit järjestävät valtavat ilotulitukset aina vuoden vaihteessa. Kaikki ovat varmaan nähneet Sydneyn ilotulitukset tv:stä joskus, joten en usko että kukaan sen suuremmin harmittelee ettei saa raketteja itse paukutella. Esimerkiksi viime vuonna Sydneyssä taivaalle räjäyteltiin yli 6,5 miljoonaa dollaria!



Ihmiset
Okei, mun mielestä tää on ihan skidisti outoa, mutta myös aika mahtavaa. Jengi käy asioilla ilman kenkiä. Eli esim. ruokakaupassa on täysin normaalia asioida paljainvarpain haha! Mulla on tästä myös noloa kuvamateriaalia jossain puhelimen kätköissä :Dd

Ihan jokapäiväistä Ausseissa (kuva)

Australian katukuvassa on todella paljon aasialaisia – kiinalaisia, korealaisia, japanilaisia, indonesialaisia, vietnamilaisia, japanilaisia... – mutta tuskin lainkaan tummaihoisia! Selitys tälle lienee luonollisestikin se, että Aasia on suhteellisesti melko lähellä Australiaa.

Täällä on todella yleistä olla kotiäiti. Siis iso osa äideistä ei käy lainkaan töissä, vaan hoitaa kotia ja lapsia täyspäiväisesti. Sitten nämä äidit usein päivittelevät kauppajonoissa sitä miten töissä käyvillä ei voi olla työn lisäksi kunnon perhe-elämää, sillä jommankumman on kärsittävä ;) Kai samasta syystä Ausseissa on niin paljon au pairejakin. Lasten kanssa tarvitaan apua jos molemmat vanhemmat sitten kuitenkin tekevät kokopäiväduunia.

Sairastaminen
Australiassa on samankaltainen systeemi kuin meidän Kansaneläkelaitoksemme. Ja mikä parasta, Australian Medicare tekee yhteistyötä Suomen Kelan kanssa! Näin ollen me suomalaiset olemme Ausseissa oleskellessamme oikeutettuja Kela-korttia vastaavaan Medicare-korttiin (linkki: kohta 13.), jolla esimerkiksi lääkäriin meno helpottuu todella paljon! Medicare-kortti ja sillä lääkäriin meno ei siis maksa mitään.

Tavallisen ruokakaupan valikoimaan kuuluu useat Suomessa lääkkeiksi luokiteltavat pillerit ja rohdot. Esimerkiksi kaikki normaalit särkylääkkeet, Strepsilsit ja laksatiivit saat tavallisesta marketista mukaasi. Reseptilääkkeet täytyy toki täälläkin hakea apteekista.

Kansantaudeista yleisin on täällä syöpä. Joka toisella australialaisella se todetaankin jonkin asteisena elämänsä aikana, ja heistä hieman yli 60% paranee. Syöpätilastoja johtavat ihosyövän ohella eturauhas-, paksusuoli-, rinta- ja keuhkosyövät.

Ruoka ja juoma
Ruokien säilyminen on täällä ihan naurettavan huonoa kuumuudesta johtuen! Suomessa illalliselta jääneet ruuantähteet voi heittää jääkaappiin ja syödä muutaman päivän kuluttua ilman pelkoa vatsataudista. Täällä ei ehkä kannata kokeilla syödä enempää kuin 2 päivää vanhaa ruokaa jos sitä ei ole pakastettu. Edes pakastimessa ruoka ei säily täällä viikkoa-kahta kauempaa! Suomessa se olisi hyvää vielä ensi vuonna haha :D

Suomessa perussalaatti on salaatinlehtiin, kurkkuun ja tomaattiin tehty, ja siihen sitten heitetään sekaan jotain muuta, eiks vaan? Täällä perussalaatti on majooneesista ja muuten vaihtelevista aineksista valmistettu. Jos ostan valmissalaatin teen aina itselleni oman version tuoreista vihanneksista, tai laitan pelkkää vihannesosastoa lautaselleni ennen kuin sekoitan kastikkeen koko settiin mukaan. Salaatti salaattina haha!

Erittäin tyypillinen salaatti täällä (yööök imo!) (kuva)

Vesihanasta ei tule täällä samallalailla kylmää vettä kuin Suomessa. Kaikkein kylmin vaihtoehto hanasta on haaleaa – juomakelpoista muttei kovin virkistävää! Niinpä vettä säilytetään kannuissa jääkaapissa, jotta se pysyisi kylmänä. Mutta tosiaan, hanavettä saa täällä juoda aivan kuten Suomessakin.

Ja aii että miten paljon täällä on tosiaan valinnanvaraa ravintoloiden suhteen! Suomalaista ravintolaa ei ole kyllä tullut vastaan, mutta Ikean lihapullat menee jo melkein samaan settiin ;) ja "pohjoismaalaista ruokaa" olen nähnyt ravintoloiden listalla, joten kai se lasketaan!

Alkoholi
Ruokakaupoissa ei myydä mitään alkoholia, ei edes miedompia juomia tai alkoholittomia oluita ym. Sen sijaan alkoholihampaan kolottaessa on matkattava bottle shoppiin, joita löytynee melkein jokaisesta kadunkulmasta.  Täällä on useita eri "Alkoja", sillä alkoholin myyminen ei ole valtion monopoli. Kaikilla isoimmilla ruokakaupoilla onkin oma tytäryhtiö bottle shoppinsa. Valikoima on usein todella hyvä, ja täältä saa esim. ruotsalaisia siidereitä, Finlandia-vodkaa ja mitä eksoottisimpia pulloja ja makuja! Mun lähin bottle shop on kevyt Citymarketin kokonen building, joten sinne tosiaan sitä vaikoimaakin mahtuu. Alkoholi on täällä ehkä hieman kalliimpaa kuin Suomessa, mutta baareissa hinnat ovat jokseenkin samaa tasoa.

Hahaha, ja parasta on että täällä on drive thru bottle shops :D Siis "Alkoja", joissa on autokaista! No, ei tavallaan ihme että täällä on tosiaan toi päihtyneenä ajaminen vähän yleisempää kuin Suomessa...

Ihan perus hei :D (kuva)

Ja viimeisenä muttei vähäisimpänä alkoholista: täällä on Aasiasta tuttu BYO-kulttuuri – bring your own (drinks). Eli siis voit mennä itse ostamaan suosikkiviinisi (tai sitten vaan halvimman mahdollisen pullon) tms. bottle shopista, viedä sen ravintolaan ja juoda sen ruokasi kanssa. Suomessa tämän taitaa kieltää ihan lakikin, enkä usko että kauhean moni ravintola tätä käytäntöä muutenkaan sallisi – onhan se pois ravintolan myymistä alkoholijuomista, joissa on Suomessa kyllä katteet kohdallaan lähes poikkeuksetta...

Treeni
Haha olihan mun pakko tällekin oma kategoriansa luoda ! :Dd Täällä on jonkin verran niitä leidejä, joille sali on näyttäytymispaikka. Nämä rouvat ja neidit siis laittautuvat aivan viimeisen päälle puntille tullessaan (lue: cardiolaitteissa keikkuessaan), ja katselevat inhoksuen kaikkia jotka vähääkään hikoilevat! Suurinosa ihmisistä on täälläkin liikkumassa kuitenkin oman hyvinvointinsa, eikä lihatiskillä esiintymisen vuoksi.

Todella iso osa naisista treenaa salilla personal trainerin kanssa. Siis varmasti paljon suurempi prosentti kuin suomalaisista. Ja miehistäkin huomattavasti suuremmalla määrällä on viikottaiset tapaamisensa oman pt:nsä kanssa. Personal training-tunnin hinnat ovat ainakin omalla aussi-salillani hieman edullisemmat kuin Suomessa keskimäärin, joka saattaa tietysti osaltaan hieman vaikuttaa.

Suomessa (ainakin siellä missä asun) on melkeimpä jokaisen omakotitalon pihassa jättitrampoliini. Täällä ne ovat vielä suht tuore juttu, ja esim. mun perhe osti trampan noin kuukausi takaperin, ja pojat kertoivat heti kerskuneensa sillä koulussa :D Tosin ei mennyt kauaa kun Ethan ja Benji jo kyllästyivät oikeastaan täysin siinä pomppimiseen... Ah, ja minä ainakin sain pienenä pomppia ihan ilman valvontaa trampoliinilla omalla takapihalla, ja trampan päällä sai olla vaikka seitsemän henkilöä samanaikaisesti (liekö sitten fiksua, haha), mutta täällä pojat saavat pomppia vain yksin, vain jos aikuinen valvoo, ja vain jos turvaverkko on varmasti täysin loppuun asti kiinni! Ehkä siis ihan hyväkin, mutta täytyy myöntää että olisin kyllä itsekin kyllästynyt aika nopeasti noilla säännöillä!

Liikenne
Liikenteestä oon tehnyt semmosia huomioita, että kauheen monessa autossa on täällä kyllä vilkku rikki! Tai ehkä mä näin ihan samaa Suomessa ja aika kultaa vaan muistot? ;)

Täällä autolla kuljetaan ihan kaikkialle ja kaikki autoa pidemmät matkat taitetaan autolla! Se on yksi syy siihen miksi viime eroavaisuuspostauksessani lyttyyn haukkumani julkinen liikenne on niin surkeassa jamassa! Kukaan ei käytä busseja ja junia ellei ole ihan pakko. Toisaalta mukavaa, sillä kertaakaan en ole täällä astunut niin täyteen bussiin, ettei istumapaikkaa olisi löytynyt.

Edes humalatila ei ole välttämättä syy jättää autoa ja napata bussi tai taksi. Drink driving on täällä ihan pelottavan yleistä. Puhumattakaan huumeiden vaikutuksenalaisena ajamisesta...

Varokaa vaan ylinopeutta ajelevat ja rattijuopot

Liikenteessä näkee tosi paljon eläimiä pick up-lavoilla. Aivan kuten Aasiassakin, sinne on ihan tavallista heittää koirat tai muut lemmikkieläimet matkustelemaan autoilun ajaksi! Ympärillä ei ole mitään häkkiä tai verkkoa, vaan periaatteessa koirat voisivat pudota kyydistä naurettavan helposti. Ainoa "turvavaruste" on hihna, joista koirat on kytketty autoon kiinni. Ah, ja näimpäs kerran muuten kamelinkin matkustelemassa pick upilla! Sillä tosin oli häkki ympärillä :)

Ja ai että näitä ruuhkia mitä täällä aina välillä näkee... Yksi hyvä puoli siinä että Suomi on niin pieni maa on se, ettei samanlaisia traffic jameja mitä täällä näkee pääse syntymään!

Other things
Kaupoissa on jatkuvat alennusmyynnit! Siis ei välttämättä Hullujen Päivien tyyliin, mutta ainakin jotain tuotteita on ihan poikkeuksetta aina alerekissä. Yritä siinä sitten pienellä shopaholic-luonteellasi rajottaa sitä ostelua...

Yks isoimmista eroista on se, että aurinko on täällä oikeesti todella paahtava ja polttava! Nahka palaa melkoisen nopeasti ilman suojakertoimia, kun taas Suomessa meitsi vetää iholle vaan baby oilit enkä juuri pala.

Brisbanessa on todella vähän kerrostaloja ihan keskustaa lukuunottamatta. Tai kyllä niitä muualtakin löytyy, mutta ei samoilla tavoin kuin Helsingin useista lähiöistä keskustan ulkopuolellakin. Gold Coastilla korkeita rakennuksia on kyllä enemmän, eli ehkä se on vaan tää Brissy...

Nyt lähden salille ja ripsihuoltoon, hejdåå! <3

Sorry! This post is a sequel for an other post in Finnish. Besides, it's about the differences between Finland and Australia so it's probably not so big of a deal if I don't translate this one, hey? :)

Kommentit

  1. En yleensä kommentoi blogeihin, mutta nyt oli pakko kertoon että sun blogis on ihan huippu! :) tästä on ollu mulle himona hyötyä koska suunnitelmissa olisi lähteä syksyllä Ausseihin aupparoimaan :) mielenkiintoinen postaus tämäkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ihana kommentti! Kiitos miljoonasti, toivottavasti tärppää ja pääset lähtemään tänne sit syksyllä :) varmaan kateellisena alan lueskelemaan sun blogia sitten kun oon ite jo kylmässä Suomessa...!

      Poista
    2. Jep, toivotaan parasta! :) Kestikö sulla kauan löytää perhe? Tuliko paljon negatiivisia vastauksia? Entä lähettikö sulle kukaan australialainen perhe hakemuksia? Mulla on tullut jostain Itävallasta ja Espanjasta vaikka profiilissa lukee selkeesti että Ausseihin haluaisin :'D Millon aiot muuten palata takaisin Suomeen? Lol sori tää kysymystulva :D

      Poista
    3. Viime marraskuun postauksesta "Kuinka päädyin au pairiksi Australiaan" löytyy lisää infoa mun perheen löytymisestä :) ei siis kestänyt kun reilu viikko ja mulla oli jo tämä perhe tiedossa. Lähetti jonkun verran joo, mutta ei kukaan sellainen, jonka luo olisin halunnut mennä. Ja joo, mulla tuli kanssa ihan todella paljon hakemuksia etenkin Espanjasta, mutta mä olin tosin valmis menemään vaikka sinnekin ennen kun löysin tämän perheen. Palailen Suomeen kesäkuun alussa tekemään yliopiston pääsykokeet. Haha, ei haittaa ollenkaan! Saa kysyä vaikka lisääkin :D

      Poista

Lähetä kommentti