Vinkkejä Ausseihin matkaaville

1. Hanki viisumi!

Vaikka suomalaiset ovat etuoikeutettuja matkaamaan maailman parhaalla passillaan useisiin maihin ilman viisumia, Australia ei lukeudu näihin maihin. Jos olet tulossa vain lomailemaan, saat viisumin ilmaiseksi täältä (subclass 651, Australian Governmentin sivu). Tällä viisumilla saat lomailla Ausseissa max. 3kk.

Jos aiot tehdä töitä ja viipyä kauemmin kuin 3kk, silloin on hankittava Working Holiday -viisumi (subclass 417). Viisumin hinnat alkavat tänään (4.3.) 310 eurosta. Viisumi on voimassa 12kk siitä päivästä kun ensimmäistä kertaa astut Australiaan.

Viisumi on täysin elektroninen, eikä sen hakemiseksi tarvitse edes viedä passiaan mihinkään suurlähetystöön. Täytät siis Australian Governmentin sivuilla hakemuksen, ja 48h sisällä sinun pitäisi saada vahvistusviesti sähköpostiisi viisumin hyväksynnästä. Itse tulostin tämän sähköpostin varmuuden vuoksi mukaani, mutta Australian immigrantin virkailija löysin viisumitietoni koneeltaan skannatessaan passini Brisbanen ja Gold Coastin lentokentillä :)



2. Australiassa on yksi maailman tiukimmista turvatarkastuksista!

Et saa tuoda esimerkiksi mitään antibiootteja, eläimistä peräisin olevia asioita (siis nahkaa, simpukoita, lihaa, lääkkeitä kuten insuliinia...), kasveista valmistettuja tuotteita (puuesineitä, koruja joissa puuhelmiä tms.), nuuskaa, sytkäreitä.... Joidenkin lääkkeiden osalta tehdään kuitenkin poikkeuksia – thank god, olenhan itsekin diabeetikko! Koko lista kielletyistä asioista täältä.

Listan parhaita ovat mielestäni itsemurhavälineiden ja väärennettyjen luottokorttien tuomisen kieltäminen. Myös esineet, joissa on Australian kansallisia symboleja on nykyään jätettävä rajojen ulkopuolelle (tosin ei koske enää Australian virallista lippua :D).

3. Suojaa itsesi auringolta!

Kuten sanottua, en pala kovin helposti, mutta täällä huomaan kyllä kärtsääväni jos oleilen auringossa ilman suojakertoimia. Aussit ottavat auringon riskit melko vakavasti, ja syystäkin. Joka toinen australialainen sairastuu syöpään elämänsä aikana, ja ihosyöpä on toisiksi yleisin syövän muoto. Vaikka UV-säteily on yhtä voimakasta myös esim. Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa, Australian yllä otsonikerros on niin ohut, että ihon vahingoittumisen riskit ovat moninkertaiset!

UV-indeksi 4.3. Liila on voimakkain, vihreä heikoin. Kuten huomata saattaam ero Suomen ja Aussilan välillä on melko iso... (kuva)

4. Jos haluat aurinkoöljyn aurinkorasvan sijasta, hanki se välilaskusi aikana lentokentältä, tai osta Suomesta!

Australiassa ei nimittäin juurikaan harrasteta aurinkoöljyjä ihosyöpäriskin vuoksi. Edellisen lauseen ja kohdan lukeneena, osta kuitenkin öljy, jossa on vähintäänkin suojakerroin 15.

5. Avaa australialainen pankkitili!

Jos viivyt pidempään kuin lomamatkan verran, tai jos aiot mennä töihin, kannattaa marssia pankkiin ja avata tili paikallisessa konttorissa. Tilin avaaminen ei maksa mitään, mutta on useimmiten edellytyksenä palkanmaksulle aussifirmassa tai -perheessä. Plus helpottaa kummasti arkea, kun pystyt hoitamaan ostoksesi paikallisella kortilla!



6. Ulkomaalaisella pankkikortilla maksaessasi valitse vaihtoehto "credit"!

Pankkikortilla maksaessasi maksupääte antaa vaihtoehdot credit, savings tai check. Jos maksat suomalaisella kortilla on sinun valittava vaihtoehto "credit", vaikka haluaisitkin maksaa pankkipuolella. Siksi kannattaakin olla pankkikortti, jolloin raha otetaan todellisuudessa tietenkin pankkipuolelta luoton uupuessa. Jos valitset vaihtoehdon "savings" maksupääte herjaa ettei maksua hyväksytä.

7. Jos menet töihin (muuten kuin au pairiksi) hanki tax file number ja super account!

Au pairina työskentelet suoraan perheelle, joten tästä kohdasta ei tarvitse välittää. Jos olet backpacker huomioi kuitenkin, että useimmilla farmeilla tai yrityksissä työskennellessäsi palkka maksetaan "virallisia" teitä. Näin ollen, aivan kuten australialaisetkin, tarvitset tax file numberin saadaksesi palkan tilille. Joudut myös maksamaan veroa palkastasi, joten pankkitiliä avatessasi pyydä myös super essential -tilin avaamista. Huom! Saat anoa maksamasi verot takaisin poistuessasi takaisin Suomeen working holiday-vuotesi jälkeen!

8. Älä usko karttaa!

Haha, tällä tarkoitan siis sitä, että Australian karttaa tutkiessa etäisyydet näyttävät kovin lyhyiltä. Tosi asia on kuitenkin se, että Australia on hemmetin iso ollessaan samanaikaisesti sekä valtio että kokonainen manner! Itse ennen tänne tuloani mietin miten ajelisin jonain viikonloppuna moikkaamaan kaveriani Sydneyn lähettyville, kunnes selvisi, että matkaan kuluukin itseasiassa 10h!

Brisbane - Sydney about sama matka kuin Helsinki -Turku, eiku? (kuva)

9. Vertaile matkanteko vaihtoehtoja – juna, bussi, autovuokraus, laiva vai lentokone?

Juuri pitkien välimatkojen vuoksi lentäminen Australian kaupungista toiseen on usein halvin vaihtoehto (ja nopein ja mukavin!). Julkinen liikenne on täällä melko kallista, mutta esimerkiksi Brisbane - Gold Coast-väli taittuu sillä 1,5h ja melko siedettävään hintaan. Brisbanesta Sunshine Coastille tai Byron Bayhin halvin vaihtoehto lienee yksityiset coach-firmat, joista voin suositella GreyHoundia. Jos asenne on "ei se määränpää vaan se matka", suosittelen googlaamaan laivayhtiöitä esim. välille Sydney-Brisbane. Kolmen päivän laivareissun voi saada kohtuulliseen hintaan, joka usein sisältää myös kaikki ruokailut!

10. Julkinen liikenne ei ole valtion hallinnoima!

Busseilla, junilla ja muilla julkisilla kulkuneuvoilla matkustaessa tarvitset oman "bussikortin" jokaiseen territorioon ja osavaltioon! Queenslandissa käytössä on "GoCard", joka toimii melko samoin kuin HSL:n matkakortti. Isoin ero on se, että leimaat korttisi sekä bussiin, lauttaan tai junaan astuessasi että sieltä poistuessasi. Jos unohdat leimata itsesi ulos veloitetaan kortiltasi 10 dollaria.

Australian läpi junalla matkustaminen ei ole niin simppeliä kuin Suomessa. Matkustaaksesi Esimerkiksi Brisbanesta Melbourneen sinun on vaihdettava junaa (ja matkakorttia/-lippua) kolmesti. Esimerkissäni aloittaisit matkasi Queenslandista ja sitten kulkisit New South Walesin läpi Victoriaan. Jokaisessa territoriossa on eri levyiset ratakiskot, joten sama juna ei yksinkertaisesti pysty jatkamaan tietyltä asemalta eteenpäin.



11. Hanki australialainen prepaid-liittymä!

Australiasta Suomeen soittaminen maksaa suomalaisella liittymällä muistaakseni melkein 2,5€/minuutti... Ei siis kovin kannattavaa, huh? :D Prepaid-liittymiä saa ostettua melkein mistä tahansa kaupasta tai kioskista, sekä puhelinyhtiöiden omista liikkeistä.

Itselläni on käytössä Optuksen social-prepaid, jolla saan tekstata rajattomasti aussinumeroihin, sekä käyttää tiettyjä internet-applicationeita rajattomasti (Facebook, Twitter, Ebay...). Lisäksi liittymääni kuuluu 28 päivän voimassaoloaikaan 250min puheluita, jotka saan soittaa joko australialaisiin numeroihin tai ihan Suomeen asti ja suomalaisiin numeroihin! Pystynkin näin ollen ikävän iskiessä ja skypen ollessa mahdoton ajatus soittamaan perheelle, sukulaisille tai kavereille kännykästäni on the go :)!

12. Mieti tarvitsetko kansainvälisen ajokortin!

Suomalainen ajokortti oikeuttaa ajamaan autoa Australiassa. Kuitenkin jotkut perheet ja autovuokraamot vaativat englanninkielistä käännöstä, jolloin on suositeltavaa hankkia kansainvälinen ajokortti.

Itse en hankkinut kyseistä lippusta. Se on siis normaalista paperista tehty "vihkonen", johon on nidottu kuvasi ja printattu ajokorttisi tiedot eri kielillä. Kaverillani on tämmöinen, ja naurattaa aina miten se muka kävisi henkilötodistuksesta!


13. Hanki Medicare card!

Jos suunnittelet oleskelevasi täällä pidempään kuin vain lomamatkan verran, kannattaa hankkia Medicare card, joka vastaa siis Suomen Kelaa. Mene Medicaren toimistoon ja ota mukaasi passi sekä kopio viisumistasi (eli kopio siitä sähköpostista, joka sinulle lähetetään vahvistukseksi viisumianomuksesi hyväksynnästä). Medicare tekee jonkinlaista yhteistyötä Kelan kanssa, ja näin ollen saat sen ilmaiseksi.

Medicare-kortin kanssa lääkäriin meno on ilmaista useimmilla lääkäriasemilla Australiassa. Tarkista varausta tehdessäsi, että lääkäriasema on "bulk billing" (eli silloin ei velota mitään jos potilaalla Medicare).

14. Varaudu näkemään (ällöjä) ötököitä ja eläimiä!

Et voi välttyä hämähäkeiltä, torakoilta, toukilta ja muilta oksettavilta otuksilta! Voit myös törmätä liskoihin, käärmeisiin, krokotiileihin (ja kaksi edellistä joskus jopa samaan aikaan), haikaloihin, maailman myrkyllisimpiin meduusoihin... Jos olisin tiennyt ennen lähtöäni miten usein tulen näkemään jättikokoisia hämähäkkejä, olisin harkinnut kahdesti tänne lähtemistä. Onneksi en tiennyt, sillä hämiksistä huolimatta olen enemmän kuin tyytyväinen päätökseeni!

Gooood morning from Oz! 
Tämmönen buddy odotti mua sitten eräänä toisena aamuna keittiössä

15. Muita käytännön vinkkejä!

 -Coles ja Woolworths ovat isoimmat ruokakauppaketjut. Kauppojen valikoima vastaa Suomen Citymarketteja ja Prismoja.
-kokeile surffaamista jos kerran tänne asti matkaat!
-18-vuotias on täällä täysi-ikäinen (ja saa ostaa myös väkeviä)
-kaupoissa ei myydä lainkaan alkoholia (bottleshopit erikseen)
-varaudu kalliisiin elinkustannuksiin
-internet-yhteys ei ole saatavilla kaikissa osissa Australiaa, ja se on kaikkialla hitaampi kuin mihin Suomessa totutaan
-turistien huijaaminen on täällä suurinta hupia. Varaudu kuulemaan tarinoita ainakin drop beareista!

Kommentit

  1. Hei taas!

    Tarkistettiinko sulla maahantulotarkastuksessa rahavarat? Kun jossain sivustoilla lukee et pitäis olla todisteet siitä et on 5000 AUD tilillä. Koskeeko se myös au pairiksi tulevia?

    Piia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi,
      ei tarkastettu, mutta käytännössä se on mahdollista että joku kysyy sulta asiasta. Silloin ei tarvitse muuten olla rahojakaan, jos sulla on näyttää niille paluulippu! Ja toi koskee siis ketä tahansa working holidaylla maahan tulevia eli myös au paireja.

      Poista
  2. Heippa!
    Mitä veit tuliaisina perheelle ja itsellesi Ausseihin (ruokaa, tavaroita)? Tuliko niiden kanssa ongelmia tullissa?
    Kiitos vastauksista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fazerin sinistä, jotain Angry Birds -juttuja, legoja, juustohöylän ja ruisleipää ainakin. Ei tullut, ja jos niistä kysellään niin on kyllä ok viedä omaan käyttöön pieniä määriä(:

      Poista
  3. Oliko sulla vakuutus kun menit ausseihin vai riittääkö tuo medicare kattamaan kustannukset? Oon itse lähdössä joulukuussa ja mietin pitääkö hankkia vakuutus myös

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, siis Medicare on meidän Kela-korttia vastaava juttu. Eli kannattaa olla myös vakuutus voimassa. Jos tarkotit lääkäriin menoa niin sinne pääset pelkällä Medicarella :)

      Poista

Lähetä kommentti