Opiskelu Hongkongissa

Ensimmäinen opiskeluviikko on nyt purkissa ja kaikki on tällä hetkellä tosi sekavaa. Oon ens viikolla luultavasti vähän fiksumpi koulun kanssa, mutta tässä nyt ekan viikon fiiliksiä ja kivoja kuvia, joilla on hyvin vähän tekemistä tekstin kanssa.

Käytiin keskiviikkona laukkakisoissa pilvenpiirtäjien keskellä.

Löin myös vetoa ekaa kertaa elämässäni (jos satunnaista lottoamista ei lasketa). Tosin huonolla menestyksellä.

Kurssivalinnat

Paikalliset opiskelijat tekevät kurssivalintansa eri alustalla kuin vaihto-opiskelijat. Sain käsittämättömän määrän kursseihin liittyviä sähköposteja jo ennen lähtöäni. Meilien tiedot olivat usein hyvin ristiriitaisia. Yhdessä sähköpostissa kerrottiin, ettei kurssivalintoja voi tehdä ennen kuin vasta paikan päällä. Seuraavassa meilissä pyydettiin kuitenkin täyttämään Google Forms -lomake, jonka perusteella lukujärjestykseni tehtiin minulle.

Sähköpostiin tuli ennen lähtöäni myös kolme erilaista listaa yliopistoni tarjoamista opintojaksoista. Tänne saavuttuani huomasin, ettei kaikkia listalla olleista kursseista edes järjestetä. Osassa opetuskieli oli vaihtunut englannista kiinaksi, eikä näin ollen saanut kaikkia niitä kursseja, joita alun perin olin aikeissa ottaa. Onneksi tästä oli varoiteltu, joten asia ei tullut täytenä yllätyksenä.

Lukujärjestykseni ensimmäisessä versiossa oli neljä kurssia, joista kaikki olivat iltaluentoja. Tunnit olisivat olleet maanantai-, tiistai-, torstai- ja perjantai-iltoina. Kuulostaa sinänsä hyvältä, mutta matkustelun kannalta hieman hankala yhtälö.

Tässä kuvassa oon matkalla tunnille. Se, että yliopistolla on liukuportaita, kertoo ehkä jotain kampuksen koosta.

Ihan pähkinöinä jättiskumpasta.

Add/Drop

Oppitunnit ovat tällä hetkellä pienimuotoista kaaosta, sillä kaksi ensimmäistä viikkoa ovat add/drop -jaksoa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että opiskelijat voivat vielä muuttaa lukujärjestyksiään, vaikka opetus onkin jo alkanut täysillä.

Melkein kaikilla kursseilla on ryhmätöitä ja ryhmien muodostaminen on käytännössä mahdotonta, kun puolet yrittää päästä eroon kurssilta, tai haluaa samaan ryhmään kaverinsa kanssa, joka on mahdollisesti tulossa kurssille.

Sain muutettua lukujärjestystäni niin, että luennot ovat nyt maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin. Koitan vielä päästä myöhäisestä torstai-illan luennosta eroon ja vaihtaa tunnit keskiviikolle tai maanantain ja tiistain neljän ja puolen tunnin hypäreille. Se helpottaisi matkustelua ja elämää kovasti.

Käytiin alkuviikosta syömästä taiwanilaisessa ravintolassa.

Oppituntien kulku

Opiskelu Suomessa, tai ainakin Haaga-Heliassa, on hyvin erilaista kuin täällä jo ensimmäisen viikon perusteella. Kurssit ovat todella paljon työläämpiä ja jokaista opintopistettä kohden joutuu tekemään älyttömän määrän hommia. Toisaalta tykkään, että pääsee kunnolla opiskelemaan, sillä ammattikorkeakoulu on tuntunut välillä turhan helpolta käsien heiluttelulta yksittäisiä kursseja lukuun ottamatta.

Ainakin toistaiseksi kaikki luentoni ovat olleet rakenteeltaan samanlaisia. Ensin opettaja luennoi yhdestä kahteen tuntia. Loppuluennon on tarkoitus olla keskutelunomaista, mutta paikalliset opiskelijat ovat olleet joko hyvin ujoja tai epäkiinnostuneita. Suurin osa on puhelimillaan ja moni nukkuu. Ehkä ensi viikon jälkeen tilanne hieman normalisoituu, kun ihmiset ovat kursseilla, joille oikeasti haluavat.

Kaksikerroksisen bussin yläkerrasta on kiva tuijotella palmuja matkalla läheiselle ostarille.

Kursseista

Suurin ero Suomeen on paikallisen koulun tiukka poissaolokäytäntö. Oppitunneista 80 prosenttia on oltava läsnä, jotta pääsee lopputenttiin. Jos poissaoloja kertyy yli 20 prosenttia tunneista ja tentti jää välistä, kursseja ei saa läpi, sillä vähintään 50 prosenttia arvosanasta määräytyy tentin perusteella.

Kuten sanottu kurssit ovat täällä paljon työläämpiä kuin Haaga-Heliassa. Esimerkiksi viestinnän kursseilla teemme ryhmätyönä käytännössä opinnäytetyötä vastaavan projektin. Kvalitatiivinen tai kvantitatiivinen tutkimus on työläydestään huolimatta kuitenkin vain 30 prosenttia arvosanasta. Lisäksi arvosanaan vaikuttaa kurssilla pidettävä esitelmä, ryhmäkeskustelun johtaminen, tuntiaktiivisuus ja lopputentti. Kaikki tämä yhtä kurssia kohden siis. Tällä työmäärällä saan kolme paikallista opintopistettä, jotka muutetaan 6,5 pisteeksi Suomessa.

Tällä hetkellä lukkarissani on siis Global Communication, Intercultural Communication, English for Public Speaking ja Introduction to Film Studies. Viimeisen aion vaihtaa kuitenkin johonkin muuhun, jotta matkustelu täällä vähän helpottuu. Eikä iltakurssit muutenkaan oo mun juttu.

On kai tää vähän eri kun Helsinki...

...ainakin joulukoristeet on vähän näyttävämät.

Kommentit

Lähetä kommentti