Isoimmat erot Suomen ja Australian välillä

Liikenne
No ensinnäkin liikenne on täällä vasemmanpuoleinen. Se tarkoittaa kuljettavan puolen lisäksi sitä, että ratti on autoissa eripuolella. Vilkku ja pyyhkijät ovat päinvastaisilla puolilla rattia kuin mihin Suomessa olen tottunut, ja tämä aiheutti hieman ongelmia alkuun. Mutta uskokaa tai älkää, nykyään "vääränpuoleinen" liikenne sujuu kuin itsestään! Parin ensimmäisen viikon ajan piti todella keskittyä, mutta aika nopeasti homma alkoi luonnistua!

Liikenneympyrät ajetaan täällä myötäpäivään, eli eri suuntaan kuin Suomessa. Yllättävän helposti tämäkin lähti sujumaan kuin itsestään. Tietä ylitettäessä on muistettava katsoa oikea-vasen-oikea, samoin kolmion takaa tullessa.

Missä tahansa kohtaa tietä ei saa tehdä u-käännöstä. Autoilijan on löydettävä paikka, jossa sille on oma liikennevalonsa, ja liikennemerkki tekstillä 'u-turn permitted'.

Nopeusrajoitukset ovat täällä aikamoisen korkeat. Poikien koululle vievä tie on todella mutkainen ja melko vilkas. Lisäksi tien varressa on aina autoja pysäköitynä molemmin puolin osin kaistojen päälle, jolloin kaksi vastakkaista suunnista tulevaa autoa ei mahdu samaan aikaan kaikista kohdista. Silti nopeusrajoitus on 60km/h. Suomessa alue luettaisiin varmasti taajamaksi ja nopeusrajoitus olisi todennäköisesti koululaistenkin vuoksi 40km/h. Lisäksi uskoisin, että Suomessa katua koristaisivat pysäköinnin kieltävät merkit ainakin mutkaisimmissa kohdissa. Toisaalta korkeiden nopeusrajoitusten vuoksi melko harva tuntuu ajavan ylinopeutta.

Aussie-autoilijat tuntuvat käyttävän vilkkua hieman eritavalla kuin suomalaiset. Suomessahan moni laittaa vilkun päälle samalla kun kääntää rattia, eli todella myöhään. Täällä viime viikollakin ajelin salilta kotiin, ja totesin että edellä olevalla autoilijalla taitaa olla unohtunut vilkku päälle. Jälleen kerran huomasin, että kuljettaja vain halusi olla kanssa-autoilijoilleen ystävällinen, ja oli laittanut vilkun päälle heti edellisen risteyksen jälkeen tietäen, että tulisi kääntymään seuraavasta risteyksestä. Vilkku oli siis päällä koko 4km matkan risteyksestä seuraavaan...

Australian liikennemerkeistä suurin osa on samoja tai samankaltaisia kuin Suomessa. Täällä ei kuitenkaan törmää hirvimerkkiin, mutta muista eläimistä varoitellaan kyllä.

Typical Aussie signs

Kameleita, kenguruita ja vompatteja varottava seuraavat 96km! (Kuva)

Julkinen liikenne
...ei vaan toimi! Translink, joka siis vastaa HSL:n reittiopasta neuvoo mitä kummallisimmat reitit, ja syynä on usein se, että kyseinen reitti todella on nopeampi kuin lyhyin ja yksinkertaisin vaihtoehto. Hyvänä esimerkkinä matka Surfersiin, jonka tosiaan taitoin viidellä bussilla ja kahdella junalla. Takaisin tulin kahdella bussilla ja yhdellä junalla, mutta kulkuneuvon vaihtojen välisten pitkien odotteluaikoijen vuoksi matkaan meni ajallisesti melkein yhtä kauan.

Yöbusseista ei täällä ole tietoakaan, ja keskiyön jälkeen ainoat keinot päästä paikasta A paikkaan B ovat kävely, oma auto tai taksi. Onneksi taksilla liikkuminen on täällä paljon halvempaa kuin Suomessa. Ja toki aina voi odottaa aamun ensimmäiseen bussiin tai junaan.

Australiassa junalla kulkeminen on hieman pulmallisempaa kuin Suomessa, jossa sama VR:n juna kuljettaa mille tahansa Suomen (tai ulkomaidenkin) asemalle yhdellä lipulla. Täällä jokaisen territorion raiteet ovat erikokoiset, ja näin ollen junaa on vaihdettava aina territorioiden rajalla. Toistaiseksi en ole matkustellut junilla muualla kuin Queenslandissa, joten en osaa sanoa kuinka helposti junan vaihdot sujuvat.

Julkinen liikenne on myös aivan mielettömän kallista verrattuna Helsinkiin! Bussimatka maksaa HSL:n kortilla alle euron (opiskelijahinnalla) ja käteiselläkin alle 3€. Täällä lyhyt bussimatka voi helposti kustantaa kymmenen dollaria. Edestakaiset matkat Brissystä Surfers Paradiseen köyhdyttivät lompakkoani melkein 40 dollarilla...

Ihmiset
Olin tiedustellut Australiassa olleilta/olevilta kavereiltani jo etukäteen millaisia ihmiset täällä ovat, ja olin saanut kuulla paljon siitä, miten sosiaalisia aussit ovat. Ei tätä kuitenkaan voi täysin käsittää ennen kuin on itse paikan päällä kokemassa paikallisten mielettömän avuliaisuuden ja ystävällisyyden! On aivan normaalia juuttua kaupan kassalle juttelemaan 15 minuutiksi. Ennätykseni on puoli tuntia! Voi miten juttu alkaakaan luistaa, kun selviää että olen suomalainen...
 
Australialaiset ovat todella rennon maineensa ansainneet! No worries -asenne on läsnä aina ja kaikkialla. Tuntuu, että tosta alkaa tulla pikkuhiljaa jo omakin elämönohje :) mitä turhia stressaamaan, right?

Naapurin vanhan hippi VW:n takaikkuna. Samaisen auton kyljessä lukee isolla 'Don't worry, be happy'

Ihmiset ovat lähes poikkeuksetta ystävällisiä, mukavia ja äärettömän kohteliaita! Olen koko kahden kuukauden visiittini aikana törmännyt yhteen epäystävälliseen australialaiseen. Olin juoksemassa bussiini, ja laukkuni osui vahingossa bussipysäkillä seisseen miehen käteen. Käännyin katsomaan miestä ja huikkasin anteeksipyynnön hänelle, ja jatkoin bussilleni juoksemista. Vastaukseksi mies huusi perääni hampaidensa välistä "you will be!" Alrighty then, sitä odotellessa...

Asiakaspalvelu
Kaupan kassa kysyy aina vähintään "how are you?" -kysymyksen. Jenkeissä kassalla kysytään samaa, mutta vastauksestasi ei olla yhtään kiinnostuneita, ja lausahdus on mielestäni hieman laimea. Täällä vastaustasi oikeasti odotetaan. On kuitenkin hieman epäkohteliasta olla rehellinen, jos et voi hyvin ja kerrot sen täysin tuntemattomalle. Kaupassa ostoksesi pakataan puolestasi muovikasseihin, ja yleensä myös nostetaan ostoskärryihisi, tai vähintäänkin lähellä sijaitsevalle tasolle.

Lähes kaikkialla (ruokakauppoja lukuunottamatta) myyjä usein myös tiedustelee "have you had a busy day today?" ja/tai "what are your plans for the rest of the day?" Suomessa tuntuisi todella omituiselta, jos myyjä haluaisi tietää loppupäivän suunnitelmani. Mitä se sulle kuuluu? Täällä en jostain syystä kuitenkaan saa fiilistä, että myyjä on liian utelias hullu stalkkeri :D

Kaupasta poistuttaessa on tapana vielä huikata "seeya!" Alkuun suomalainen mieleni taisteli kovasti tätä vastaan. En varmasti tule uudestaan tähän kauppaan ja vielä näin kauas! Ja myyjän sanoessa "seeya soon" oli tapanani miettiä miksi myyjä luulee, että tulisin pian uudestaan.

Puhelimitse hoidettava asiakaspalvelu ohjautuu useimmiten suoraan Intiaan. Asiakaspalvelija esittäytyy jollakin englanninkielisten maiden perinteisellä nimellä (John, Matt, Anna, Hannah ym.), mutta intialainen aksentti kielii ristimänimen olevan joku aivan muu! Asiakaspalvelu hoituu usein 24/7 puhelimitse intialaisten avulla, ja on usein ilmaista ainakin isoimmilla firmoilla. 

Ruoka
Australialta puuttuu oma ruokakulttuurinsa. Grilliruoka on australialaisten suosikki, mutta se, kuten suuri osa muistakin suosikkiruoista on alkuperältään amerikkalaista. Pikaruoka tuntuu olevan todella suosittua! Ainoastaan Manhattanilla olen nähnyt McDonaldseja tiheämpään tahtiin kuin täällä. Myös KFC ja paikalliset pikaruokaketjut kuten Hungry Jack's ovat löydettävissä lähes joka kadun varresta.

Aasian sijaitessa suhteellisen lähellä Australiaa myös sikäläinen ruokakulttuuri näkyy vahvasti täällä. Kävellessäni kotini lähellä sijaitsevan Indooroopillyn ostoskeskuksessa ohitin 7 eri sushipaikkaa! Niitä löytynee vielä ennemänkin, sillä en kävellyt ostoskeskuksen jokaisen liikkeen ja ravintolan ohi. Lisäksi mm. thaimaalaisia, indonesialaisia, kiinalaisia, korealaisia, intialaisia ja vietnamilaisia ravintoloita löytyy melkein mistä tahansa ilman suurempaa etsimistä.

Myös briteiltä opitut tavat ovat jääneet osaksi ruokailua ja kieltä. Lapset nauttivat morning ja afternoon tean, vaikka tuskin kukaan (ainakaan koulussa) juo teetä. Suomessa puhutaankin ihan vain välipalasta! Aikuisetkin tuntuvat juovan mielummin kupin kahvia kuin teetä, mutta termit ovat ilmeisesti tulleet jäädäkseen :)

Toisaalta ehkä ausseilla on sittenkin joitakin omia juttujansa ruokien suhteen. Syödäänkö muka jossain muualla maailmassa aamupalaksi paahtoleipää, jonka päälle laitetaan kinkun- tai juuston ja tomaatinmakuista spaghettia? Ja ei, tämä ei ole vitsi...

Tätä löytyy meidänkin pantrystä. Itse en ole kokeillut...

Toinen ehdottoman australialainen elintarvike on Vegemite, joka on siis hiivasta valmistettua "tahnaa", jota ainakin yleensä levitetään leivän päälle. Olen kerran kokeillut, mutta en oikein lämmennyt... Host-isäni taas rrrrakastaa Vegemitea juurikin paahtoleivän päälle levitettynä!



Eurooppalaisia au paireja tuntuu ärsyttävän se, että täällä lounas on erittäin harvoin lämmin ruoka. Sandwich on ehkä yleisin lounasaikaan puputettava ruokalaji. Itse vietän arkipäivät keskenäni ja kokkailenkin lähes päivittäin lämpimän aterian itselleni.

Ruokakaupoista on usein vaikea löytää terveellistä tai vähärasvaista vaihtoehtoa. Ja sellaisen löydyttyä hinta voi hyvinkin olla kaksinkertainen rasvaiseen versioon verrattuna! Terveelliset vaihtoehdot löytyvät usein jostain syystä aivan ylä- tai alahyllyltä, aivan kuin niiden ei haluttaisi löytyvän.

Rasvainen jauheliha $3, semirasvaton $5 ja rasvaton tuplahinta, eli $6!

 Australialainen rasvaton versio usein vastaa Suomen normaalirasvaista tuotetta. Esimerkiksi rasvaton raejuusto on täällä '97% fat free', kun taas Suomessa Valion normaalirasvainen raejuusto sisältää muistaakseni 2% rasvaa, ja kevyt versio 0,3%.

Kaupoissa on usein erittäin hyvin edustettuna kaikki ruokakulttuurit, jotka täällä on omaksuttu. Oma valtava käytävä on poikkeuksetta omistettu aasialaisille ruokatarvikkeille ja usein myös Euroopalle omistettu pieni hyllynpääty saattaa olla pienen etsimisen jälkeen löydettävissä.

Täällä kaikki ruokakaupat, bensa-asemien yhteydessä olevia lukuunottamatta, ovat suuria Suomen Citymarketteja ja Prismoja muistuttavia jättiläisiä. Woolworth ja Coles kattavat n.90% koko maan ruokakaupoista (vrt. Suomen k- ja s-ketjuun kuuluvat kaupat). Jopa ydinkeskustassa ruokakaupat ovat usein suurempia kuin Suomen Siwat ja Alepat.

Kahvi
Australialaisesta kodista ei löydy kahvinkeitintä. Täällä aamukahvin valmistamiseen on usein kaksi tapaa; pikakahvi tai espressokone ja milk steamer (=maidonvaahdotin? :D)

Kansainväliset kahvilaketjut kuten Starbucks ovat täällä kohtuullisen hyvin edustettuna, tai ainakin paremmin kuin Suomessa. Paikallinen laadultaan (ja hinnaltaan) Starbucksia vastaava on Gloria's jeans, joita on ripoteltu tasaiseen tahtiin kaikkialle, jossa ihmiset saattavat pysähtyä kahvittelemaan. Kahviloissa erikoiskahvit ovat ainoa vaihtoehto suodatinkeittimien puuttuessa niistäkin.

Koulu
Kuten aiemmassa postauksessani mainitsin, kaikilla alkaa ja loppuu koulu täällä samaan aikaan iästä riippumatta. Myös luokat menevät hieman eritavalla täällä kuin Suomessa. B ja pikkusiskoni Mette ovat samanikäiset, mutta B on kolmannella ja Mette toisella luokalla. Meten koulupäivät saattoivat ainakin viime vuonna olla vain 3h, mutta B on joka päivä koulussa kuusi tuntia.

Täällä koulunkäynti maksaa, ja vanhemmat valitsevat varallisuutensa mukaan joko yksityisen tai valtion koulun. Host-isäni laski, että hänelle poikien koulunkäynti maksaa vuosittain n. $6000/lapsi! Päälle tulee vielä kaikki koululaisten tekemät retket ja niiden kustannukset, sekä lounastarvikkeet, koulu-univormut jnejne. Pakkaan pojille joka aamu mukaan morning tean, jonka on lain mukaan oltava hedelmä, lounaan ja afternoon tean.

Läksyt vaikuttavat ehkä hieman helpommilta kuin Suomen vastaavat, mutta ero on aikamoisen pieni. Toisaalta B saa valtavan paljon enemmän kotitehtäviä kuin pikkusiskoni! Koulupuvun käyttö on täällä pakollista.

Luonto ja eläimet
Erot Suomen ja Australian luonnon välillä ovat todella suuret! Kasvillisuus on täällä trooppisessa Queenslandissa pääasiassa palmuja, eukalyptus-puita ja erilaisia Suomelle epätyypillisiä lehtipuita sen tarkemmin lajeja tunnistamatta ;). Vuoden ajat ovat täällä päinvastaiset Eurooppaan verrattuna, ja näin keväisin joka paikka on täynnä violetteina kukkivia puita!

http://gardendrum.com/wp-content/uploads/2012/11/jacaranda-on-car2.jpeg
Tyypillinen katunäkymä (kuva)

Täällä kasvaa mm. banaaneja, mangoja ja appelsiineja lämpimän ilmaston vuoksi. Mansikka-aika on täällä Australian talvella, sillä kesäisin on liian kuuma mansikoille (hahah, en voi suomalaisena käsittää tätä!!) Suomalaiset mansikat voittavat kyllä täkäläiset makeudellaan.

Aurinko ja UV-säteily ovat täällä erittäin voimakkaat! Kumma kyllä, en ole palanut vielä kertaakaan, vaikka olen ollut ulkona ilman suojakertoimiakin. Ihosyöpä on täällä kaikkein yleisin sairaus, ja sen ehkäisemiseen ja siitä varoittamiseen käytetäänkin täällä erittäin paljon rahaa ja voimavaroja mm. erilaisten kampanjoiden muodossa.

Queenslandin eteläosissa on joitakin metsäpaloja, mutta New South Walesissa tilanne on todella paha! Meillä oli metsäpalovaroitus vielä muutama viikko sitten, mutta nyt täällä on onneksi satanut muutamana päivänä parin viikon sisään, ja vaara on toivottavasti ohi.

Kuten aiemmin mainitsin, täällä yleisimmät linnut ovat pulujen sijaan kakadut. (Okei myönnetään, kyllä täältä löytyy ihan pulujakin!) Aluksi rakastin näitä valtavia valko-keltaisia papukaijoja, mutta nykyään mielipiteeni on hieman ristiriitainen aamukonserttien vuoksi. Toisaalta eilen kuulin, että kakadut syövät käärmeitä, ja aloin pitämään linnuista taas vähän enemmän ;)

Kakadu korkealla ilmassa ja liilana kukkivat puut omalta pihalta kuvattuna :)



http://www.australiananimallearningzone.com/wp-content/uploads/2012/02/Sulphur-Crested-Cockatoo-Pictures.jpg
Paikallinen pulu (kuva)

Olen aiemmin maininnut myös katolla riehuvista opossumeista, ja viime aikoina ne ovat tuntuneen näyttäytyvän iltahämärällä todella useasti takapihallamme. Edelleen oon kyllä sitä mieltä, että ne on aivan valtavan söpöjä!

Portrait of Bluebell
Opossumi :) (kuva)

Ei niin mukavaa, mutta tropiikille tyypillisesti täällä on super paljon erilaisia ötököitä. Eräänä iltana kävelin kaverin luo pimeällä, ja maassa pörräsi jotain ällöttäviä ötököitä. Oma veikkaukseni on, että ne olivat jonkin sortin koppakuoriaisia. Ainakin niiltä näytti puuttuvan siivet, ja ne olivat melko suurikokoisia. En kuitenkaan jäänyt ottamaan selvää ötökkälajisa sen tarkemmin...

Etenkin muurahaisiin täällä törmää niin sisällä kuin ulkonakin. Meillä keittiö on kuitenkin yllättäen melko muurahaisvapaa alue! Takapihalla taas kulkee miljoonien muurahaisten polku, ja kuolleita murkkuja löytyy jonkin verran kylpyhuoneista.

Nojoo, sitten on tosiaan noi mun epälemppari eläimet, eli hämähäkit, käärmeet ja hait. Vielä en ole törmännyt tuolta listalta kuin hämähäkkeihin, ja siihen kohtaamiseni toivottavasti jäävätkin... Täällä uutisoidaan melko säännöllisin väliajoin surffareista, jotka ovat uskaltautuneet haiverkkojen väärälle puolelle ja menettäneet raajoja tai jopa henkensä sen seurauksena. Toisaalta haiverkot ovat erittäin mahtava juttu tällaiselle pelkurille, mutta sääliksi käy kaikkia niitä delfiineitä ja valaita, jotka juuttuvat kiinni verkkoihin ja kuolevat... 
 
Muuta
Australiassa on tapana pitää kenkiä jalassa myös sisällä, ja taloissa onkin usein kokolattiamatot. Perheeni on osittain korealainen, ja siksi meillä kengät jätetään eteiseeen. Lattiatkin ovat täällä laminaattia.

Katukuvassa ei näy oikeastaan ollenkaan juoppoja tai ojiin sammuneita. Toki baarikaduilla vastaan tulee hoipertelevia ihmisiä, mutta ei samalla tavalla kun Helsingin keskustassa pilkun jälkeen :D Väärillä henkkareilla baariin tai pubiin menemisestä napsahtaa kuulemma sakkoa 600-2500 dollaria.

Muita melko olennaisia juttuja ovat mm. täällä käytettävä valuutta australian dollari, Suomeen verrattuna erilaiset säännöt ja lait, suuri aikaero, 12 tunnin kello (am/pm-ajat) sekä englannin kieli. Aussie slang on niin oma juttunsa, että kirjoittelen siitä myöhemmin lisää. Tähän jättipostaukseen en viitsi sitä enää ynnätä!
  
Australiassa vierailleet: lisätkää ihmeessä kommentteihin jos unohdin jotain mielestänne keskeisiä juttuja! :)

Kommentit

  1. Oi vitsi! Tää postaus oli tosi kiinnostava! Kirjota ihmeessä lisää tämmösiä. Tuli melkeen sellanen olo että austraaliaan on päästävä. Koskaan en oo siitä pahemmin unelmoinu mutta nyt kiinnostus heräs.
    tsemppiä sinne! :)

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Noku munki mielestä ne on vaan ihania, eikä mee mun kalloon että ne on muka ilkeitä! :D

      Poista

Lähetä kommentti