Answers, answers, answers

Tulin kotiin kivan päivän jälkeen, ja heti ulko-ovella pojat tervehti mua kertomalla, että meillä toimii taas internet! Yayy, eli ohjelmassa vastata ihanan runsaasti tulleisiin kysymyksiin! Sen jälkeen täytyy lukea taas monen viikon bloglovinit ja tsekkailla väliinjäänyt HIMYM, jonka jälkeen aloitan stressailun siitä, mitä puen päälleni huomisiin Australia Day:n vuoksi järjestettyihin kotibileisiin... Mutta nyt siis niihin kysymyksiin:

Eläimet:
Ootko törmännyt paljon eläimiin ja ötököihin?
Joo , ei niiltä täällä oikein voi välttyä :D Luonnossa oon nähnyt ainakin valaita ja delfiinejä, toinen toistaan upeampia lintuja, erilaisia liskoja, opossumeja ja (myrkky)sammakoita. Oma lukunsa on sit vielä toi Lone Pine Koala Sanctuary, jossa on tullut nähtyä koalien lisäksi kengurut, dingot, tasmanian tuholaiset, vesinokkaeläimet, jättilepakot, emut, vompatit ymsyms. Ja sit lisäksi on tullu bongattua noi hämähäkit ja ötökät, joita vois vaikka olla vähän vähemmänkin kiitos...

Mikä on sun lemppari eläin niistä paikallisista?
Hmm... Koalavauvat on ehkä maailman sulosimpia otuksia! Vauvakengurut on kyllä kans ihania. Ja vesinokkaeläimet näyttää niin mageilta, että semmosenkin toisin mielelläni Suomeen sit joskus palaillessani.

Onks jotain semmosii koalien vaarallisii sukulaisii oikeesti olemassa?
Haha, koalien vaarallisilla sukulaisilla tarkotat aika varmasti drop beareja! Ja ei, niitä ei oo oikeesti olemassa. Aussit rakastaa huijata turisteja, ja täällä kuuleekin aikalailla noita kauhutarinoita söpöistä ihan koalilta näyttävistä eläimistä, jotka sit muka kuitenkin on todella aggressiivisia ja hyökkää (etenkin turistien) kimppuun :Ddd

Haha, tämösiä liikennemerkkejä tai eläimiä täällä ei siis näy (kuva)


Asuminen ja Aussie family:
Millasia ne pojat on joista huolehdit?
Ethan ja Benji on todella villejä, ilosia ja ihania poikia, jotka välillä toisaalta koettelee mun hermoja aikalailla :D On ollut tosi mielenkiintoista huomata miten erilailla pojat leikkivät tyttöihin nähden! Legoilla mäkin osaan leikkiä, mutta noita sotaleikkejä ja zombiejuttuja en ihan aina vielä hiffaa. Puhumattakaan Minecraftista!

Kuva uudesta ja vanhasta talosta ja sama huoneista
Tän joudun laittamaan myöhemmin, koska mulla ei taida tästä talosta tai huoneesta olla vielä kuvaa, ja täällä sataa ja on jo todella pimeää, joten en edes saisi kovinkaan kummoista kuvaa.

Miten sä päätit et haluut just ton perheen luo?
No aupair-worldissa usean eri perheen kanssa viestittelyn jälkeen jotkut alkoivat erottua edukseen. Sitten skypettelin muutamien vanhempien kanssa, ja loppusuoralla oli tämän perheen lisäksi toinen perhe Lontoosta. Tein 'pros and cons'-listan perheistä, jota sitten puitiin vanhempieni ja kaverieni kanssa. Olin jo kuitenkin niin pitkään haaveillut Australiaan pääsemisestä, että päätin rohkaistua ja matkustaa maailman toiselle puolelle vähän pidemmäksikin aikaa. Enkä ole kyllä katunut!
 
Australia:
Mitä tulet ikävöimään eniten sieltä?
Ehdottomasti tätä upeaa perhettä, jonka kanssa asustelen! Oh, ja ihanat korealaiset herkut joita host daddy viikonloppuisin kokkailee! Lisäksi tätä lämpöä, upeita rantoja ja kuumaa auringonpaistetta. Täällä kukaan ei tunnu stressaavan turhista, ja sitä fiilistä voi koulukiireiden, rahapulan ja kaiken Suomi-draaman keskellä tulla ikävä! Asiakaspalvelu, ihmisten rentous ja ystävällisyys, sushiravintolat joka kulmalla, yleinen siisteys, ainaiset alennusmyynnit ja tietyt kaupat ovat myös asioita jotka Suomeen palatessa varmasti tulevat taas mieleen...

Miten aussit eroavat ihmisinä suomalaisista, plussat/miinukset?
+ rentous, kohteliaisuus, avuliaisuus (siis esim. eksyessä vastaantulijat saattavat oma-aloitteisesti kysyä tarvitseko apua!), itsevarmuus, suvaitsevaisuus, avoimuus, positiivisuus
-  joskus liika tuttavallisuus täysin vieraalta ihmiseltä voi tuntua vähän oudolta, myöhästely


Voisitko kuvitella joskus muuttavasi sinne?
Oi kyllä <3 Palataan asiaan sitten myöhemmin kun koulut käytynä ja tulevaisuus vähän paremmin selvillä!

Onko ollu vaikeuksia ymmärtää aussiaksenttia ja jotain outoja sanoja?
Lentokoneessa Hongkong - Brisbane -välillä mun vieressä istu aussimies, jonka puheen ymmärtäminen aiheutti ajoittain pieniä vaikeuksia to-del-la leveän aksentin ja kovan taustametelin vuoksi. Muuten ei oo oikeestaan ollut mitään ylitsepääsemättömiä vaikeuksia, mutta kyllä toisinaan joutuu käyttämään tota pardon-sanaa aikalailla haha! Outoja sanoja on tullut kyllä vastaan tosi paljon! Onneksi mun ihana host daddy jaksaa availla niitä mulle aina jos ne eivät asianyhteydestään selviä.

Oliks vaikeeta sopeutua sinne aluks?
Oikeastaan ei... Australia on kuitenkin länsimainen kulttuuriltaan, joten monet asiat ja tavat ovat samanlaisia tai samankaltaisia. Ja kuten edellä mainittu, ihmiset on älyttömän avoimia ja keskustelun alottaminen on tosi helppoa ihan vieraidenkin ihmisten kanssa. Ja mä oon jotenkin vaan aina tykännyt niin paljon tämmösistä lämpimistä maista ja rantaelämästä, joten kai mun oma asennekin on ollut sopeutumisella suotuisa (kuulostaa bilsan kirjalta haha). Toki välillä tulee pakottava tarve päästä puhumaan suomea, mutta siihen auttaa suomalaisten kaverien näkeminen, tai Suomeen soitto :)

Ruoka:
Miten aussiruoka eroaa suomalaisesta?
Jossain postauksessa oon tainnutkin jo mainita, että Ausseilta puuttuu oma ruokakulttuurinsa, jonka takia tyypillinen aussiruoka on lähinnä sekoitus grilliherkkuja, pikaruokaa ja aasialaisia herkkuja. Aussit syövät todella paljon enemmän take awayta, ja ainakin enemmän pikaruokaa kuin oma perheeni! Aasialaisvaikuitteiden puolesta ruoka on usein vähän voimakkaammin maustettua kuin Suomessa. Mutta kyllä täälläkin syödään esim. lihapullia ja perunamuusia sekä paljon erilaisia kalaruokia, joissa mausteet muistuttavat suomalaisia vastaavia. Ja kuten aiemmin oon kirjottanut, terveellisemmät tai light-versiot on lähes poikkeuksetta kalliimpia kuin vastaavat rasva-/sokeripommit. Monista tuotteista ei edes ole olemassa kevytvaihtoehtoa.


Pitääkö katsoa mitä syö?
Heh, joo! Aluksi en oikeastaan jaksanut välittää niin paljoa bulkkikaudenkaan takia, vaan söin mitä tarjottiin ja rakastuin tohon peanut butteriin. Sitten ois tullut aika jolloin bulkin ois pitänyt vaihtua dieettiin, mutta eipä ollutkaan niin helppoa... Ja sitten myöhemmin itketti vaa'alla käydessä. Nyt oon alkanu tarkkailla paljon enemmän mitä suuhuni laitan, ja siis lähinnä vaan alkanut välttää epäterveellisiä herkkuja ja valkoisia hiilareita ym. kropalle täysin turhaa. Loppupeleissä aika samoilla keinoilla kyllä pärjää, jotka Suomessakin hyväksi todettu :)

Lähtö:
Pelottiko lähteä?
Nooo... joo ja ei. Tai tavallaan toki tänne muutto oli aika iso lyhyessä ajassa tapahtunut muutos, mutta jotenkin en osannut oikein jännittää tänne tuloa! Koko ajan odotin, että se jänskätys alkais viimisen välin lennolla, tai viimeistään siinä kohtaa kun lentokoneen pyörät koskee maata, mutta ei se ikinä iskenyt kunnolla päälle :D Ja nyt tokalla kertaa tänne tullessa jännitti -jos mahdollista- vielä vähemmän, kun tiesi mitä tänne oli jäänyt.


Olisiko sulla jotain vinkkejä au pair -perheen etsimiseen tai hakemuksen tekoon?
Klisee, mutta hakemuksessa kannattaa olla oma itsensä ja mahdollisimman rehellinen! Tuleva host perheesi huomaa kyllä, jos olet ollut epärehellinen kuvaillessasi itseäsi, sillä asut kuitenkin heidän kanssaan ja opitte tuntemaan toinen toisenne erittäin hyvin. Lisäksi uskon, että itselleen parhaiten sopivan ja samanhenkisimmän perheen löytää mahdollisimman hyvin, jos hakemuksessaan ei lähde esittämään mitään mitä ei ole :) Perheen etsimisessä kannattaa pitää mielessä mahdolliset riskit -kaikki mitä internetissä kerrotaan ei ole totta! Kannattaa skypettää perheen kanssa muutamaan otteeseen ja varmistaa että kyseiset ihmiset todella ovat olemassa (Facebook ja Google toimivat tässä hyvin. Itse lähetin sähköpostia perheeni aiemmille au paireille varmistaakseni, että asiat todella olivat kuten luvattiin. Oh, ja ennen Skype-keskusteluja kannattaa kirjoittaa lista kysymyksistä, jotka askaruttavat (palkka, onko auto käytettävissäsi, kuinka lähellä sijaitsee kaupungin keskusta/lähin ruokakauppa/kuntosali, odotetaanko sinun tekevän kotitöitä....). Ilman listaa jotain jää varmasti aina kysymättä! :D

Miksi ja milloin päätit pitää välivuoden?
Olin miettinyt välivuotta hyvänä ratkaisuna jo pitkään lukiossa opiskellessani. Ajatus kypsyi entisestään ylioppilaskirjoitusten aiheuttaman stressin, ja epäselvien tulevaisuuden suunnitelmien kanssa. Ja koska en lähtenyt aikoinani vaihtoon, keksin ajatuksen ulkomaille muuttamisesta välivuodekseni, ja siinä kohtaa mikään ei olisi enää pidätellyt meitsiä!

Minä:
Mikä on siisteintä mitä oot kokenut siellä?
Huippuhetkiä ovat olleet ensikosketus surffaukseen, eka visiitti Lone Pineen, koalan sylissäpitäminen Stereosonic, ihanat biitsipäivät ja uusien elinikäisten kaverisuhteiden luominen. On ollut myös mahtavaa saada kokea pikkuhiljaa enemmän ja enemmän sitä tunnetta, että olen osa australialaista perhettäni.

kuva

Mitä haluut vielä kokea siellä?
Nyt odotan innolla Suomi-A:n ja mun reissua Byron Baylle parin viikon päästä ! Vielä on päästävä vierailemaan ainakin Sydneyssä ja ehkä myös Melbournessa. Ja haluun ottaa ton surffauksen ihan kunnolla haltuun ;) Liikaa ei pidä, enkä halua kuitenkaan suunnitella, vaan antaa ajan näyttää mitä kaikkea meitsi pääsee vielä kokemaan, tekemään ja näkemään!

Mitä kaipaat eniten suomesta?
No nyt Suomesta tuotujen ruisleipävarastojen ehtyessä ainakin tummaa leipää haha! Kaikkein eniten kaipaan omaa perhettä!! Ja kakkosena tulee kaikki kaverit ja sukulaiset.

Onks ollu kivaa?
On ollu todella kivaa, ja toivottavasti se välittyy blogiinkin :)

Ootko omasta mielestäs muuttunut jotenkin ulkomailla ollessasi?
No täytyy sanoa, että ainakin itsestäni tuntuu että jonkin asteista kypsymistä on tapahtunut. En sitten tiedä onko se vaan iän mukana tuomaa, vai onko ulkomailla oleskelulla osansa asiassa. Ja noh, en halua omia lapsia ainakaan seuraavaan 50 vuoteen (haha, katellaan sit melkein 70-vuotiaana uudemman kerran)

Onko kielitaito parantunut jotenkin todella merkittävästi?
En huomaa itse isompaa eroa muussa kuin kuullunymmärtämisessä. Kun englantia puhutaan koko ajan ja joka päivä ympärilläsi, kielikorva kehittyy ihan itsestään. Ja on mun sanavarastokin vähän laajentunut, mutta ei mitään järkyttävän suurta eroa oo mun mielestä tapahtunut (vaikka Senukka sanoisit mitä).

Mitä matkasuunnitelmia sulla on Ausseissa aupaireilun jälkeen?
Kuten mainittua; Sydney on päästävä näkemään! Lisäksi kiehtois toi Melbourne ja Suuri valliriutta, sekä näin ollen myös Cairns. Haluun tutustua vielä entistä paremmin sekä nyt aupaireilun aikana, että sen jälkeen näihin mun lähialueen rantoihin. Eli suunnitelmissa myös Gold Coastin ja Sunny Coastin haltuunottoa (Whitsundays, Fraiser Island, Mooloolaba, Noosa, Byron, Surfers jnejne.) ! Kiinnostais vähän myös päästä näkemään Uluru tuolla ihan keskellä Aussilaa, sekä pinkki järvi Lake Hiller länsirannikolla, mutta suurten välimatkojen vuoksi taitaa jäädä tällä kertaa. Aupaireilun jälkeen luulen, että suuntaan vielä farmitöihin, joka avaa mulle mahdollisuuden jatkaa tätä working holiday-viisumia vielä myöhemmin elämässä toisella vuodella. Lisäksi mun paras kaveri, Seena on tulossa tänne mua moikkailemaan niihin aikoihin kun lopetan nää hommat, joten saa nähdä mihin kaikkialle tän (kauhu)kaksikon tie vielä vie! Niin ja Uusi-Seelantikin houkuttelis jonkun pitkän viikonlopun verran kun se kerran ois noin lähellä... Ja Fiji kans, eikä mua kyllä haittais Balillakaan käydä uudemman kerran. Täytyy salee alottaa lottoominen, huh? :D

Ihana Whitsundays (kuva)
 
Onks noi sun omat ripset?
Haha, ihana! Ei oo vaan mulla on siis ripsienpidennykset :)

Kaverit:
Miten olet löytänyt kaveripiirisi siellä?
Suurin osa uusista kavereista on löytynyt Facebookin Brisbanen au pair -ryhmien kautta

Onko sulla siellä paljon suomalaisia kavereita?
Mulla on kaksi suomalaista kaveria, mutta tiedän muutaman muun suomalaisenkin täältä

Kuinka usein skypetät suomeen?
Riippuu tosi paljon mun omista menoista ja kiireistä ja toisaalta Suomen vastaavista. Muutenkin skypettelyt menee tosi kausittain! Nyt en oo vielä kertaakaan skypettänyt Suomeen paluuni jälkeen, mutta parhaimmillaan oon skypetellyt semmoset viis kertaa viikkoon ja kerran jopa kaks kertaa yhden päivän aikana!

Shoppailut:
Mitkä on parhaat Australialaiset kaupat ja merkit?
Hmm... Nyt pistit aika pahan! Tykkään ite näistä paikallisista surffimerkeistä, eli Billabong, Roxy, Ripcurl ja Quicksilver on lähellä sydäntä. Kaupoista City Beach, Forever New, ICE, Tempt, Mura, Cotton On, Sunburn ja Supre nyt ainakin on semmosia, joista melkeempä aina tekis löytöjä  jos rahatilanne vaan antais myöten...


Ootko shoppaillu paljon siellä ja onks se kallista siellä?
Oon shoppaillu ehkä vähän liikaakin, eli todennäkösesti täytynee laittaa osa kamoista rahtikontissa tai laivapostina Suomeen paluun lähestyessä. No kuten kaikissa maissa niin täälläkin on niitä halvempia ja kalliimpia merkkejä ja kauppoja. Yleisesti hintataso on jokseenkin sama kuin Suomessa, kun hinnan muuttaa euroiksi. Mutta tosiaan, täällä on nää ympärivuotiset alennusmyynnit, eli joka kaupassa on oma rekkinsä, josta voi tehdä hyviä löytöjä ihan naurettavaan hintaan!

Muuta:
Millä yhtiöllä lensit sinne?
Ensimmäisellä kerralla lensin ensin Finnairilla Hongkongiin, ja sieltä Qantasilla Brisbaneen. Nyt toisella kerralla lensin taas Finskillä Honkkariin, sieltä Cathay Pacificilla Singaporeen, josta jatkoin Scootin keltaisin siivin Gold Coastille.


Voisitko päivittää vähän useammin?

Haha, voisin vaikka yrittää joo :Dd

Nyt kun olet jo 19 niin oletko menossa treffeille vanhemman herrasmiehen kanssa Kämpiin?
Hei Richard Gere! Haha, itseasiassa oon jo 20 reilun viikon kuluttua (ikäkriisi!). Voisin vaikka mennäkin, palataan asiaan kun palailen sinne puolelle maapalloa! Terkkuja herra Huulle ;)

Kommentit